Eigenlijk zijn manchetknopen best vreemde accessoires. Je hebt er speciale overhemden voor nodig, en als je een jasje aanhebt zijn ze nauwelijks zichtbaar. Toch zijn het enorm chique modeaccessoires, waarvan er op speciale gelegenheden je wel geacht wordt deze knopen te dragen. Maar dragen we eigenlijk manchetknopen? Hoe is dat zo gekomen?
Laten we bij het ontstaan van de geschiedenis van manchetknopen beginnen. In de 16e eeuw is er begonnen met het afsluiten van de manchetknopen met elastieken, draadjes en soortgelijk, tegen de wind. Puur functioneel dus. Je ziet hier dus ook het ontstaan van het woord ‘manchetknopen’. Omdat alleen de elite van die tijd dit deed vanwege de dure materialen die hiervoor werden gebruikt, is het dus van oudsher een elitair modeartikel.
In de 19e eeuw ging de ontwikkeling van de manchetknopen een stapje verder, met dank aan de industriele revolutie. Het vervaardigen van een setje manchetknopen werd een stuk goedkoper en makkelijker, waardoor de esthetische waarde van manchetknopen groeide. Men ging familiewapens op manchetknopen zetten en allerlei andere symboliek. Beroemd in die tijd waren de grote ballen, waarbij adelijke families in de tijd lieten zien hoeveel status ze wel niet hadden. Dat moest in alle vormen van de kleding terugkomen, dus ook in de manchetknopen die ze droegen. Uit die tijd zijn de verhalen bekend van pure gouden manchetknopen die op sommige veilingen meerdere duizenden euro’s opleveren.
In de 20e eeuw hebben de manchetknopen wel een dipje gekend, maar niet voordat ze in de jaren ’20 de meest gangbare sluiting hebben gekregen, de zogeheten Boyer-sluiting met het verschuifbare balkje. Na de oorlog vonden we deze modeaccessoires wat minder leuk, omdat het onderdeel was van de vooroorlogse standaarden. In de tijd van Rock ’n Roll en Flower Power paste dat natuurlijk niet. Sinds de jaren ’90 zijn manchetknopen weer ongekend populair, omdat chique feestje gewoon weer mogen. White tie, black tie, het is allemaal terug van weggeweest, en daarmee zijn de manchetknopen ook terug van weggeweest.
Kortom, we dragen manchetknopen omdat ze chique worden gevonden. We dragen ze op feestjes met een dress code zoals white tie of black tie, of op bruiloften.